Vergoedingsmogelijkheden

Vergoeding


De kosten van een coachtraject hoef je vaak niet altijd volledig zelf te betalen.

Werkgever

Heeft jouw werkgever belang bij het coachtraject dat je wil volgen? Grote kans dat je niets zelf hoeft te betalen. En wees niet bang dat je werkgever van alles komt te weten over jou, want coaches hebben een geheimhoudingsplicht.


Vaak reserveert een werkgever een opleidingsbudget per medewerker. In het algemeen zijn de kosten van een cursus vele malen hoger dan die van een coachtraject. Bovendien wordt een coachtraject als veel effectiever ervaren.


Wat zijn de mogelijkheden als je wil dat je werkgever betaalt?

Mogelijkheden op een rij

CAO - Kijk als eerste of er in je CAO iets staat over de mogelijkheden van coaching. Zo ja, ga dan naar HRM of je leidinggevende voor meer informatie.


Leidinggevende - is jouw leidinggevende bekend met wat er speelt bij jou en vindt hij/zij dat je daar iets mee moet doen, dan heb je een goede kans dat het vergoed zal worden.

Geeft je leidinggevende niet thuis of vind je het lastig het hem/haar te vragen? Neem dan contact op met de afdeling HRM of Personeelszaken, geef aan wat er speelt, dat je een geschikte coach hebt gevonden en vraag naar de mogelijkheden.


Loopbaanbudget – Sommigen krijgen hun coachtraject vergoed uit hun loopbaanbudget. Check eventueel bij je leidinggevende of HR-afdeling of je zo’n budget hebt en wat de voorwaarden zijn. Bedenk dan waarom jouw coachtraject aan de voorwaarden voldoet en leg dit voor bij je leidinggevende of HR-manager.


Arbodienst - Heb je contact met een arbodienst over wat er speelt bij jou, vraag dan aan hun wat de mogelijkheden zijn om de coaching vergoed te krijgen. Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om deze kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie en voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Hierbij dien je contact op te nemen met de bedrijfsarts of de Arbodienst.


Neem contact op
Share by: