Het bleef lang stil bij het open veld. Met de wetenschap dat er een paar reeën in het hoge gras lagen, was het simpelweg een kwestie van geduld. Je weet nu eenmaal dat ze ook weer een keer zullen opstaan. In dit geval duurde het ruim een uur voordat ze in beweging kwamen.
En dan ineens.... staat hij daar! Deze prachtige bok staat op scherp. In de verte hoort hij een rivaal blaffen en uiteindelijk gaat hij er ook achteraan. Met ingehouden adem bleef ik naar hem kijken door de lens van mijn camera.
Als je een beetje geluk hebt, kun je in de periode eind juli tot ongeveer half augustus) een bijzonder schouwspel beleven: de reeënbronst.
In het bos en op de heide rennen er vanaf eind juli weer verliefde reebokken rond met maar aan één doel: paren met een reegeit.
Dit is ook een periode van stress voor de dieren. De bronsttijd vraagt met name veel van de bokken. Onder invloed van hormonen raken ze blind van liefde en doen ze er alles aan om een reegeit het hof te maken. Ze zijn hier zó druk mee, dat ze nauwelijks eten. Aan het einde van de bronst kunnen de bokken tot wel 20% van hun lichaamsgewicht verloren hebben!
Voorafgaande aan de bronstperiode zorgt de sterkste reebok in een gebied dat hij zijn territorium heeft bepaald. Hij markeert door met zijn gewei tegen jonge bomen en struiken te vegen en krabsporen op de grond achter te laten. Hierdoor blijven unieke geursporen achter en daarmee ook de boodschap: ‘Dit is mijn terrein!’
Als een andere bok zijn territorium betreedt, zal de indringer worden uitgedaagd. Vaak is even flink imponeren en achter elkaar aan rennen al genoeg om te bepalen wie de sterkste is. Soms komt het tot een echt gevecht.
Als een vrouwtje zijn territorium betreedt, laat de bok zich van een hele andere kant zien. Tijdens de bronstperiode verlaat een reegeit haar kalveren (als ze die heeft) en gaat op vrijersvoeten. Kalveren die zonder moeder rondlopen kunnen dus een teken zijn van de bronsstijd.
Bronstige reegeiten scheiden geurstoffen (feromonen) af die reebokken aantrekken. Als blijkt dat de geit paringsbereid is, gaat de bok direct naar haar op zoek. Op haar beurt zal zij naar hem fiepen. Met dit piepende geluid lokt ze hem naar zich toe. Maar de geit geeft zich niet zomaar gewonnen en rent vaak eerst voor hem weg. Hij mag wel wat moeite voor haar doen! De bok zet de achtervolging in en rent in rondjes achter haar aan. Zo kunnen ze wel uren bezig blijven. Als het eindelijk lukt om te paren, is de geit ‘beslagen’.
Na de bronsttijd keert de reegeit terug naar haar kalveren. De reebok gaat ondertussen op zoek naar een nieuwe partner en volgend voorjaar kunnen we weer een nieuwe generatie reeën tegemoet zien!
- wanneer je op zoek bent naar prachtige natuurbeelden voor aan de wand
- wanneer je bijzondere cadeaus wilt met unieke natuurprints
- wanneer je een leuke activiteit zoekt voor collega's of relaties
- wanneer je een lezing over NatuurGeluk voor ouderen wilt organiseren