In mei vindt de piek plaats qua geboortes van reekalfjes. Dat is natuurlijk het beste moment van het jaar. We gaan richting de zomer, de temperatuur is goed en er is voedsel in overvloed te vinden. De kleintjes hebben in de eerste weken nog geen geur en zijn wat dat betreft heel goed beschermt tegen predatoren. Als er gevaar dreigt, zullen de jonge kalfjes zich muisstil houden. Ze 'drukken' zich tegen de grond en verroeren zich niet. Zou er een vos of een wolf vlak langs lopen dan zal deze het kleine reekalf niet opmerken. Dat heeft de natuur echt geweldig geregeld!
Op deze manier kan moeder haar kleintje veilig achterlaten in het hoge gras en zelf op pad om te fourageren (eten). Een paar keer per dag zal zij terugkeren om haar kalf te laten zogen, maar verder is het kleintje alleen. Het plaatje hieronder laat zien hoe hoog het gras staat. Alleen het kopje van een volwassen exemplaar komt boven het maaiveld uit. Een kleintje wat er naast zou lopen, is absoluut onzichtbaar.
Heel soms hebben we het geluk dat we moeder en kalf te zien krijgen. Voor mij zijn dat absolute geluksmomentjes! En als je je misschien afvraagt of ik de dieren verstoor met het fotograferen dan is het goed om te weten dat ik een enorme telelens gebruik (zo eentje die zelfs de kraters in de maan vast kan leggen!) dus er is altijd een grote afstand tussen mij en de dieren. In sommige gevallen komen de reeën ook rustig mijn kant op terwijl ze mij al lang hebben gezien. Dat zijn natuurlijk de mooiste momenten, omdat ik ze dan in alle rust kan vastleggen.
Dit jaar heb ik veel tijd doorgebracht in gebieden waar de kans op een ontmoeting groot is. Garantie is er natuurlijk nooit dus dan is het extra fijn om beloond te worden met speciale momenten. Hieronder een foto die genomen is nadat de boer zijn graslanden had gemaaid. Het gras is kort dus het kleintje is goed te zien. Fijn voor mij natuurlijk, maar het is goed om te weten wat de impact is van maaien door grote machines en het gedrag van de jonge kalfjes om zich - zeker in het geval er gevaar dreigt - heel stil te houden!
De maanden mei en juni zijn niet alleen de 'kraamkamers van de natuur' heel actief, maar de boeren willen ook hun graslanden maaien.
Toen ik gisteravond een telefoontje kreeg van één van de vrijwilligers die zich altijd inzet bij de reddingsacties voor reekalfjes in de omgeving van Lage Vuursche, Soest en Maartensdijk, hoefde ik niet lang na te denken. 'Heb je morgenochtend om 06.00 uur tijd om mee te helpen zoeken?' Er zouden een aantal percelen worden gemaaid vanaf 08.00 uur dus we hadden 2 uur tijd om de graslanden te controleren op kleine reekalfjes.
De wekker stond vroeg en het was behoorlijk fris buiten dus een warme jas en sjaal waren zeer aangenaam! Ruim eerder dan afgesproken was ik op de afgesproken plek om daar rond 05.30 uur de zon op te zien komen. Er hingen nog flarden grondmist over het weiland, die al heel snel zouden oplossen, maar nu was het nog een foto-momentje waard! Terwijl ik het resultaat van de foto bekijk, zie ik het kopje van een reegeit boven het gras uitkomen. We zitten hier op de juiste plek voor onze reddingsactie!
Gelukkig wordt dit jaar gezocht met behulp van drones met warmtesensoren. Een jong kalf verschijnt dan als een rode stip op het scherm van de ‘piloot’.
De drone blijft vervolgens boven het reekalf hangen terwijl een paar mensen gaan zoeken. En dat is nog best lastig, want ook al geeft de drone de juiste plek aan; het gras is hoog en de kleintjes liggen goed verstopt!
Met plukken gras wordt het kalfje voorzichtig opgetild en in een jute zak gestopt. Deze keer hadden we ook een kleine kooi mee. Nadat het kleintje in de kooi is gestopt, wordt deze op een veilige plek - buiten het maaiveld - geplaatst. In zijn tijdelijke schuilplaats is hij ook beschermd tegen predatoren zoals vossen.
Zodra de boer klaar is met maaien, wordt het kalf weer terug gelegd op een plek waar moeder het weer kan vinden. Het gemaaide grasland wordt nog eens gecontroleerd of er niet per ongeluk slachtoffers zijn gevallen. Vandaag ging het goed! Uiteindelijk werden er 2 reekalfjes gered van een ongewisse dood.
Met dank aan de dronepiloot en de vrijwilligers die weer hebben meegeholpen.
- wanneer je op zoek bent naar prachtige natuurbeelden voor aan de wand
- wanneer je bijzondere cadeaus wilt met unieke natuurprints
- wanneer je een leuke activiteit zoekt voor collega's of relaties
- wanneer je een lezing over NatuurGeluk voor ouderen wilt organiseren